Dorota Markiewicz

Poznaliśmy się na protestach. Przychodziliśmy wszędzie tam, gdzie trzeba było zaprotestować przeciwko łamaniu prawa, niesprawiedliwości społecznej, niewrażliwości. Wychodziliśmy na ulice w obronie polskiej konstytucji, praw kobiet, solidaryzując się z ofiarami pedofilii w kościele i przeciwko jej ukrywaniu,

broniliśmy sądów, wspieraliśmy ofiary wojny w Syrii, a także polskiej ksenofobii, rasizmu i nietolerancji. Braliśmy udział w Marszach Równości i One Billion Rising. Uznaliśmy, że demokracja, prawa człowieka i ochrona środowiska to dla nas najważniejsze sprawy. Współpracowaliśmy przez ponad rok i doszliśmy do wniosku, że chcemy robić więcej.

Felietony: Dorota Markiewicz

Psycholog – dlaczego warto sprawdzić specjalistę

Problemy psychiczne potrafią zniszczyć człowieka. A tu jeszcze pojawia się presja wstydu, wywierana przez otoczenie, która nie ułatwia uporania się z chorobą. Do tego w zawodzie psychologa od lat nie ma ważnych aktów prawnych, chroniących

Rzecznik Praw Obywatelskich – czy będzie dalej ostoją obywateli?

Jak ważną funkcję pełni Rzecznik Praw Obywatelskich mogliśmy się przekonać przez ostatnie pięć lat niemal codziennie. Adam Bodnar, wybrany przy szerokim wsparciu organizacji pozarządowych, znakomicie wywiązywał się ze swoich obowiązków, choć przyszło mu pełnić swoją

Nie zostaje się świętym dzięki cudzym cierpieniom

Kiedy słyszę „jestem przeciwna/przeciwny aborcji na życzenie” nóż mi się w kieszeni otwiera. Tekst sugeruje zmanierowaną kobietę zasiadającą na fotelu z kartą dań i wybierającą „dzisiaj aborcja raz”. Ludzie! Opamiętajcie się! Aborcji nie robi się

Debata nad projektem reformy systemu opieki zdrowotnej