Marek Przygodzki

Kim jestem?

Jestem starym człowiekiem,  który na drodze życia zebrał dużo wiedzy i doświadczeń.

Byłem aktywnym działaczem politycznym i społecznym w czasach polskich, ustrojowych przemian, pomiędzy marcem 1968r, a czerwcem 1989r.  Potem wycofałem się z polityki, gdyż przestałem do niej nie pasować, a wydawało mi się, że sprawy idą w dobrą stronę. Dzisiaj boli mnie to co się aktualnie dzieje w polskiej i światowej polityce więc znowu próbuję przemówić do polityków głosem „obserwatora” z dalekiego Szczecina.

Dzisiaj wiem o tym, że katastrofa klimatyczna zniszczy nasz świat za niewielką chwilę.  Jestem przekonany o tym, że ta „kometa” już nadlatuje, gdyż jako żeglarz, alpinista i  podróżnik przez wiele lat obserwowałem zmiany zachodzące w przyrodzie. A jako inżynier mechanik dobrze rozumiem procesy powodujące zmiany klimatu. Teraz dalej zbieram i analizuję informacje dotyczące tej tematyki. Staram się też pisać o tym problemie językiem prostym, zrozumiałym dla zwykłych ludzi. Uważam, zdołamy zatrzymać nadchodząca katastrofę, jeżeli społeczeństwa wywrą wielką presja na polityków i zmuszą ich do podjęcia skutecznej akcji zapobiegawczej.  To nastąpi wtedy, gdy miliony ludzi zaczną być w pełni świadome powagi i bliskości tego strasznego zagrożenia.

Dzisiaj jestem wizjonerem, specjalistą od opracowywania innowacyjnych rozwiązań trudnych problemów.  Niestety, ale moje innowacyjne projekty i opracowania mocno odbiegają od tego, co wszyscy już znają i lubią. Myślę, że to, co piszę nie jest głupie, a może nawet jest ważne, ale nie jestem byłym ministrem ani nie mam tytułów naukowych. Więc te opracowania trudno się „sprzedają”. Nie potrafię przebić się z nimi do mediów głównego nurtu i szerokiej opinii  publicznej. Jestem już za stary na to, żebym mógł dać radę sam zrobić wielką zadymę w Internecie.  W tej sprawie muszę liczyć na indywidualnych odkrywców, którzy pchną te myśli dalej w świat. Może na czytelników tej strony.

lipiec, 2020 r.

Marek Przygodzki

Felietony: Marek Przygodzki

PROBLEM ZMIAN KLIMATU MUSI SIĘ PRZEBIĆ DO CENTRUM LUDZKIEJ ŚWIADOMOŚCI!

Nadchodzi katastrofa klimatyczna, a my ciągle zachowujemy się tak, jakby nic się nie działo.  Ludzi muszą zrozumieć, że katastrofa jest tuż za progiem i ona będzie dotyczyła każdego z nas. Dzisiaj trzeba wywołać masowy bunt

Pakiet antykryzysowy teraz, ale co potem?

Czas zacząć myśleć o tym, co będzie dalej. Pakiet antykryzysowy zaproponowany przez rząd najpewniej z niewielkimi poprawkami zostanie w tych dniach uchwalony oraz zacznie działać. Czy on spełnia chociażby minimalne potrzeby i oczekiwania? Zdecydowanie nie.

Czy system ochrony zdrowia można naprawić?

Jaka jest kondycja systemu ochrony zdrowia w Polsce wszyscy wiemy. Zapóźnienia, których świadkami jesteśmy od lat, stają się szczególnie widoczne teraz, w czasach rozlewającej się również po Polsce pandemii. Niektóre sektory systemu ochrony zdrowia niemal

Musimy ratować Puszczę Bukową

Aż trudno uwierzyć, ale niestety w naszym kraju najpiękniejsze, stare drzewa z parków krajobrazowych i puszczańskich lasów są traktowane jako paliwo do produkcji elektrycznej „energii odnawialnej”.  W artykule Adama Grzeszczaka (Brunatna moc – Polityka nr